social selling

Wat is social selling?

november 17, 2020 Online Non 0 Comment

Word je ook ongelukkig van het feit dat koude acquisitie veel tijd en energie kost maar in de praktijk weinig oplevert? Het kan namelijk best een werk zijn om in contact te komen met nieuwe klanten en prospects. Vaak krijg je eerst een receptioniste aan de lijn, die vervolgens heel leuk verteld dat je weer een e-mail mag sturen. Die hoogstwaarschijnlijk zo hup, de spam of prullenbak in verdwijnt. Tijd is kostbaar en zeker als ondernemer. Maar hoe kun je dan op een effectieve manier toch nieuwe prospects bereiken? Nou, dat kan met social selling. In dit artikel kun je lezen hoe social selling werkt en hoe je dit kunt toepassen in je eigen onderneming.  

Social selling 

Social selling het nieuwe verkopen? Dat kun je zo interpreteren. Het is een proces van onderzoek, contact leggen en de interactie met klanten via social media netwerken. Denk hierbij aan Twitter of LinkedIn. Maar hoe werkt dat dan precies? Door te reageren, te ‘liken’ en bijdragen van klanten te delen zorg je voor interactie. Je kunt niet alleen op deze manier actief blijven, maar je kunt ook zelf waardevolle content schrijven en delen. Hoe je een goed artikel schrijft voor op LinkedIn, kun je hier lezen. Bij social selling focus je je niet alleen op nieuwe klanten, maar het is ook een handige weg om in contact te blijven met je huidige klantenbestand. Houd het contact warm, want je weet immers nooit of je wat voor elkaar kunt betekenen.  

Maar hoe werkt het nu? 

Laten we nu als voorbeeld LinkedIn gebruiken. LinkedIn is zoals velen weten, een netwerk voor professionals. Het wordt veel gebruikt voor mensen die op zoek zijn naar een baan, maar er is zoveel meer te beleven op dit zakelijke platform. Denk aan:  

  • Company pagina’s 
  • Berichten die mensen posten 
  • Bloggen 
  • Discussiegroepen 
  • Interessante video’s 

Het is dus een ideale manier om jezelf goed te profileren bij de doelgroep. Door interesse te tonen in je klanten, door een connectie te maken of door gratis content aan te bieden, kun je een eenvoudig een langdurige relatie bouwen.  

Het zou toch fantastisch zijn dat als je een nieuwe klant of prospect belt, dat je niet je uitgebreide verkooppraatje hoeft te houden om vervolgens keihard afgewezen te worden? Via social selling kun je eerst online contact leggen met de klant, zodat je het eerste gesprek al hebt gehad, mochten ze dan interesse hebben in jouw product of dienst, dan gaat het bellen een stuk gemakkelijker.  

Stappenplan social selling 

Er zijn enkele belangrijke stappen die je moet doorlopen, om uiteindelijk via social media-netwerken jouw product of dienst te verkopen.  

Zoek de juiste connectie 

Het is allereerst verstandig om de beslisser(s) in kaart te brengen waar je de zaken mee wilt doen. Je kunt dan vervolgens via bijvoorbeeld LinkedIn contact leggen. Een persoonlijke uitnodiging met een leuk berichtje doet vaak goed. Maak niet meteen duidelijk dat je vol voor de verkoop gaat, want dan loop je de kans dat ze niet eens jouw uitnodiging accepteren. Probeer het gesprek luchtig te laten verlopen.  

linkedin logo met plant

Bied eerst relevante content 

Nee, niet meteen de klant aanvallen met allerlei sales-gerichte verkooppraatjes. Het bieden van relevante content zorgt ervoor dat ze klant op een relaxte manier kennis maakt met je bedrijf. Probeer dit op een laagdrempelige manier beschikbaar te stellen. Zodra de klant de content relevant genoeg vindt, dan gaat hij vanzelf wel verdiepen in je bedrijf en wat jij voor hem of haar kan betekenen.  

Zorg voor interactie 

Zie je klanten regelmatig posten op LinkedIn? Probeer dan even de tijd te maken om hier inhoudelijk op te reageren. Het is een kleine moeite, maar als jij zelf reageert, dan zijn andere ook geneigd om dat terug te geven. Je hoeft natuurlijk niet elke dag actief te zijn op het platform, maar regelmatig even monitoren is wel verstandig als je actief en gezien wilt blijven.  

Contact via telefoon  

Wanneer je enkele keren online contact hebt gehad met een nieuwe klant of prospect, mag je best wel eens voorzichtig vragen of je eens telefonisch contact op mag nemen. Vraag de klant wanneer dit het beste uitkomt. Probeer via het gesprek de klantbehoefte te achterhalen. Dit is niet alleen handig, als de klant eenmaal besluit om zaken te doen, maar ook voor andere klanten kan dit praktisch zijn. Zo kun je namelijk de content in de toekomst afstemmen op de problemen die spelen bij potentiële klanten. Win-win!  

Zelf doen of uitbesteden? 

We begrijpen dat je het heel druk hebt met je huidige werkzaamheden en dat je denkt; allemaal leuk en aardig, maar waar moet ik de tijd vandaan halen? Nou, daar helpen we je graag mee. We doen al het zware werk, we bouwen een lijst, de berichtgeving en de rapportage. Je ontvangt de leads in de mailbox. Easy-Peasy! Interesse gekregen? Neem dan hier contact met ons op!